19 Şubat 2010 Cuma

İnsan Hayatını Planlamak

Bir öğretmenim, beğendiği bir fikrim için şöyle demişti; Sen düşünür ve konuşurken birisi yapar. Yani "JUST DO IT" (Sadece yap). Bir süredir zihnimde ayrıntılarını düşündüğüm, zaman zaman yanımdakilere dile getirdiğim, bir insanın geleceğini tüm evreleriyle planlamak mümkün olabilir mi? sorusunun karşılığını Milliyet İnsan Kaynakları web sayfalarında görünce içerledim.


Site yazarlarından Hicran Tekin'in M-gen Gelecek Planlama Merkezi Kurucusu, Ekonomist ve Gelecek Planlama Danışmanı Ufuk Tarhan' la söyleşisinde bu konuya değinmiş. Ancak sistemin şartı kişinin bunu istemesine bağlı. Bir de kendinizi sizin geleceğinizi okuyanların ellerine bırakmanız gerekiyor.


İş görüşmesi içerikli yazılarımı bir kaç günlüğüne erteleyip, daha fazla geç kalmadan bu konuyu yazma ihtiyacı duydum. Bir insanın hayatının önceden planlanması ve bu plana uyarak başarıya ulaşmayı garanti etmek parlak olduğu kadar çok da iddialı bir proje. Ana hatlar basit, doğum-bebeklik-çocukluk-gençlik-orta yaş-emeklilik-ölüm. Bu evrelerin zaman planlaması da yıl yıl çıkarılabilir. Ancak ayrıntıya girilince projenin uygulanabilirliği açısından pek çok risk taşıdığını görüyorsunuz. İnsanın özgür iradesinden kaynaklanan; ergenlikteki baş kaldırmalar, insan ilişkileri, karakteristik özellikler, aşk, sevgi, kısaca psikolojik ve sosyolojik girdiler en karmaşık bölümler. Anne ve babalar da bunu kendi deneyimlerinden yararlanarak yapmaya çabalıyorlar, ancak öyle anlar geliyor ki yetersiz kalabiliyorlar.

Uygulamanın benzerini pek çoğunuz filmlerde görmüşsünüzdür. Benim aklımda kalan Jim Carrey'in başrolünü oynadığı The Truman Show'da doğumundan 30 yaşına kadar tüm hayatı bir senaryodan ibaret olan bir adamın bunu öğrendiğinde ne hale geldiğidir. Truman filmde senaryo dışı bir kaç cılız atak yapmış, ancak başarısız olmuştur. Film sonunda tüm cesaretini toplamış ve zincirlerini kırmayı başarmıştır. Burada herşey planlıdır. O habersiz de olsa bir TV yıldızıdır. Güzel ve garanti bir hayatı yaşamaktadır. Ancak işin içine duygular ve öz iradesi karışınca milyarlarca hayranı olan bir oyuncunun yaşayacağı hayatı tercih etmeyecektir.

Projenin (hadef-süre-bütçe) 3. bacağı biraz pahalı görülüyor. Kişiye özel hayatın planlanması 15 gün sürüyor. Aynı hastaya verilen reçete veya tavsiyeler gibi bundan sonraki tüm çaba kişinin kendisine veya ebeveyne bırakılıyor. Bence proje bir bütün olmalı ve bu kişiye özel projeye firma sponsorlar bularak destek sağlamalı. Eğitim, öğrenim, iş garantisi olmalı. Uygun bir eş seçimi ve evlilik de planda yer almalı. Ayrıntılı bir sözleşmeyle taraflar yükümlülüklerini garanti ve riske etmeli. Yaşam koçluğu / imaj yöneticileri bu anlamda devreye girmeli ve kişiyi başarıya ulaştırmalı.

Yukarıda yazdığım slogana paralel bir sloganı anımsatarak bitiriyorum. "Impossible is nothing" yani Hiçbirşey imkansız değildir. M-gen yöneticilerini benden önce davranıp, bu çalışmayı başlattığı için kutluyorum.

Ayrıntılı bilgi almak isteyenler: M-GEN web sitesini ziyaret edebilirler..

FOTO: M-GEN / Düşlediğin Gelecek Kitap Kapağı

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. Yapılan yorumlar, blog yöneticisi tarafından kontrol edildikten sonra yayımlanmaktadır. Saygılarımla...