11 Şubat 2010 Perşembe

İşe Alım Süreçleri: Eleman İlanı Hazırlamak

Sanki şirketin sahibi yukarıdan bağırarak "bulun şuraya bir eleman" demişçesine, acilen, çalakalem yazılan ilanlarda ne aradıkları ve neden aradıkları pek belli olmayan ilanları gördükçe ve bu tür ilanlar arttıkça aklıma ünlü bir komedyenimizin sözü geldi: Eğitim Şart!

İşlerini profesyonel ajanslara yaptıran, kurumsallaşmış şirketleri tenzih ederek ortada serseri mayın gibi dolaşan "eleman aranıyor" ilanlarından bahsetmek istiyorum. Amaç nedir? İşe uygun elaman bulmak. O zaman işi iyi tanımlayacaksın, aradığın şahsı iyi tarif edeceksin. Bu olmayınca kaybolan en değerli şey zaman oluyor.
Yazılı ve sayısal basındaki İK sayfaları iki tarafı buluşturmak için çaba harcıyorlar. Bu çabanın bedelini de alıyorlar. Peki, işveren ve iş arayanın ancak buluştuklarında anladıkları yanlışın faturasını kim ödüyor? Çoğunlukla iş arayan. İş arayana çeşitli öğütler verilen yazılarda; "şöyle giyin, böyle otur, şunu yap, bunu yapma, öyle söyleme, böyle söyle…" şeklinde bir sürü taktikler veriliyor da işveren neden unutuluyor? Bu buluşma için para, zaman ve emek harcayan ve bundan iyi bir sonuç bekleyen işverenin de bilgilenmek hakkı değil mi?

Baştan başlayalım. İyi bir ilan nasıl hazırlanmalı? Yazılı basın için farklı, İK siteleri için farklı yollar izlense de sonuç aynı kapıya çıkıyor. Öncelikle diğer ilanlar arasında göze çarpacaksınız. Alt üst bantlar veya çerçeve, büyük punto, koyu renk başlık yetse de, parası çok olan şirketler renk, resim ve logo ile kendilerini ön plana çıkartıyorlar. Yazılı basın ilanları kelime bazında fiyatlandırıldığından az lafla anlatımda yarar var. İlanı İngilizce hazırlayıp, nasılsa sadece İngilizce bilenler okur deyip kolaycılığa kaçmayın. Aranan niteliklere mutlaka "iyi derecede İngilizce bilmek" diye eklenmeli. Boş olan pozisyona ilan verirken şirketinizin adını, logosunu kullanabilirsiniz, ancak orayı zaten dolduran (doldurmasından hoşnut olmadığınız) birisi varsa o zaman aracı İK şirketlerini kullanmanızda yarar var.

FİRMA TANITIMI
Şimdilerde geçerli ve yazılı basından daha ucuz olan İK sitelerine abone olunarak verilen ilanlar daha etkili olabiliyor. Süreleri de uzun olduğundan ve aday havuzundan yararlanma imkânlarından dolayı tercih ediliyorlar. Veri tabanları birçok adayı barındıran bir İK sitesine abone oldunuz. Şirketinize ait bilgileri de girdiniz. Burada yanlış yapan firma çok. Şirketin adını yazıp filanca görev için çalışma arkadaşları arıyoruz diye bitiriliyor. Bu bölümde kısaca şirketin genel yapısı, yaptığı işler ve personel politikası anlatılmalı. Şirketinize ait bir web sayfası varsa çok detaya girmeden buradan link vermek daha yararlı olur. İlan bilgilerinin girildiği sayfayı açtığınızda sabit seçenekler ile yazılı kısımlardan şirketinize, açık olan pozisyonunuza ait bilgileri seçerek ilerleyiniz.

İŞİN TANIMI
Sıra işin tanımına geldi. Nasıl aradığınız kişideki özellikleri bir bir yazıyorsanız, bu kutuyu da limiti neyse tamamen doldurun. Sizi tercih edecek eleman da ne yapacağını bilsin, öyle başvursun. Ayrıca bu kutuda elemana sağlayacağınız imkânlardan, sosyal haklara ait güvencelerden bahsetmelisiniz. Daha da öteye gidip, vereceğiniz takribi maaşı bile yazabilirsiniz. O zaman ıvır zıvır ile uğraşmaz, bunları baştan kabul edenlerle görüşürsünüz. Bu size diğer şirketlerde olmayan "açık sözlülük- güvenilirlik" özelliğini kazandırır.

ADAYDA ARANACAK NİTELİKLER
İşte ilanın sizin için en can alıcı kısmı, burada durun ve iyice düşünün. Adama göre iş değil, işe göre adam arıyorsunuz. İşin gereklerini yukarıda yazmışsınız. Şimdi aradığınız nitelikleri sıralayacaksınız. Bütçeniz de aşağı yukarı belli. Aynı bir araç alır gibi düşünün kendinizi. İşinizi görecek aracı seçerken ne maksatla kullanacağınızı belirleyip, o amaçlara göre aksesuar paketleri seçtiğiniz gibi. Taşıma için konforu yüksek bir aracı tercih etmeyeceğiniz gibi, uzun ve prestijli iş seyahatleri için de yük aracı aklınıza gelmez. Her türlü konforu ve görünüşü harika olan bir araca ucuza kapatmışsanız, bilin ki o araç sizi yolda bırakacaktır. Sebep sonuç ilişkisi cansızlarda kesinken, canlılarda bir o kadar da oynaktır.

OLMAZSA OLMAZ NİTELİKLER (Resmi ve belgeli değerler)

ÖĞRENİM: Üniversitelerin (sözü edilen pozisyon ile) ilgili bölümlerinden mezun diye başlayabilirsiniz. Doktora, üst lisans gerekliyse yazılmalıdır.


DENEYİM: Deneyim istiyorsanız; Şu konularda, şu kadar yıl demelisiniz. Deneyim artı bedeldir, yeni mezuna teklif edeceğiniz bedeli unutun.

YABANCI DİL: Yabancı dil bilgisi (Gerçekten gerekliyse isteyin ve istediğiniz düzeyi mutlaka belirtin. Kurs belgesi, sınav sonuç belgesi isteyin. Gerekirse sınav yapılacağını ekleyin.) Bu özelliği "bulunsun" anlamında istemişseniz "tercih nedenidir." Demeyi unutmayın. Gerekli değilse çok iyi elemanları kaçırabileceğinizi unutmayın.


ASKERLİK: "Askerlik hizmetini yapmış olmak." Veya "şu kadar yıl tecilli olmak" diye belirtin. Parantez içinde "erkek adaylar için" demenize gerek yoktur. Herkes bilir ki ülkemizde kadınların askere gitme zorunluluğu yoktur.

CİNSİYET: Adayın cinsiyeti önemli değilse yazmayın, önemli ise mutlaka sadece bay / bayan diye belirtin.


YAŞ KISTASI: Yaş kıstası; deneyimli personel isteyip, bir de yaşı 30’dan büyük olmasın diyorsanız, kendi kalenize gol atıyorsunuz demektir. Deneyime dair bir sürü niteliği barındıran bir adayın hesaplandığında 30’u geçmiş olacağı çok aşikârdır. İş ilişkilerinin ömür boyu sürmeyeceğini, çalışanın veya sizin bir nedenle iş akdini herhangi bir zamanda sonlandıracağını düşünürseniz, lazım olanın işe uygunluk olacağını görmek zor olmayacaktır. Kısacası yaşa hiç takılmayın.

İKAMET: İkamet edilen yer, özellikle İstanbul için önem kazanıyor. İşe geliş ve gidişlerde zamanın yolda kaybolmaması ve gerektiğinde personelin iş yerine acil çağırılmalarında yakınlık avantaj oluyor. Ancak aday işe uygunsa, yine kendi isteği ile işe yakın bir yerde oturmaya razı olabilir.


EHLİYET: Bu hem taşıt kullanımı için hem de yapılacak işe ait bir yeterlilik olarak ele alınabilir.

BİLGİSAYAR BİLGİSİ: İşe ait programlar ve seviyeleri belirtilmelidir.

DİĞER NİTELİKLER

ANALİTİK DÜŞÜNCE: Olayların analiz edilerek anlaşılmasını sağlayan bir yoldur. Uygun çözüm için bir araçtır. Analitik düşünceyi ifade etmek için matematiğin işlevlerini düşünebilirsiniz nasıl ki biz sayıları toplayıp, çıkarıp bölüp değerler yaratıyorsak sorunları da sayılar gibi parçalara ayırıp, basit çözümler üretip parçaları birleştiririz.


SORUMLULUK SAHİBİ: Verilen işe ait yetkileri kullanırken aynı zamanda sorumluluğunu da duymalıdır.

SEYAHAT EDEBİLİRLİK: Bazı adaylar ya kişisel ya da ailevi sebeplerle yaşadığı şehrin dışına çıkmaz, iş bunu gerektiriyorsa çok önemli bir ölçüttür, atlamayınız.

İLETİŞİM YETENEĞİ: Bu yetenek her kula nasip olmamıştır. Kiminde şeytan tüyü vardır. Özellikle halkla ilişkiler bölümü, satış ve pazarlama bölümleri için bu tür özellik aransa da tüm pozisyonlar için geçerli bir akçedir. Olmazsa olmaz.

İŞ İDARESİ: Yönetici ve idarecilerde aranan bu özellik, adayın ekip çalışmasına yatkın, lider özelliklere sahip, denetleyici ve raporlama tekniklerine haiz olmasını gerektirir.

Yukarıda sayılan genel ve özel niteliklere işinizin gerektirdiği her türlü ölçütü ekleyebilirsiniz. Yalnız dikkat, ayrımcılık ifade eden tanımlamalardan kaçının ve gerekli olmayan nitelikleri sakın talep etmeyin.






Sonraki Yazı: Aday Sizin Konuğunuzdur...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim. Yapılan yorumlar, blog yöneticisi tarafından kontrol edildikten sonra yayımlanmaktadır. Saygılarımla...